Jasne pieczywo a zdrowie

 

Jest jednym z tych produktów spożywczych, które w naszych domach pojawiają się bardzo często. Chleb to podstawowy składnik naszych śniadań i kolacji, często też pieczywo staje się dodatkiem do dań obiadowych. Od tego, jaki chleb wybierzemy, zależeć będzie wiele. Zdrowa dieta to dobrze wybrany chleb. Niestety, to jest to chleb jasny, po który sięgamy najczęściej. Jasne pieczywo jest wprawdzie tanie, a ozdobione warzywami, może stać się podstawą zdrowej kanapki. Nasza dieta nie zyskuje jednak dzięki niemu zbyt wiele. Dlaczego? Bo w chwili, gdy z ziarna produkowana jest biała mąka, marnowane są najważniejsze składniki odżywcze zawarte w ziarnach. Oznacza to, że biały chleb zawiera znacznie mniej błonnika, witamin i składników mineralnych, niż pieczywo ciemne. Dieta staje się przez to uboższa, a my musimy pamiętać o tym, by minerałów i błonnika szukać w innych produktach spożywczych. A przecież dobrze wybrany chleb może nam dostarczyć tych składników, które są niezbędne dla naszego zdrowia. wystarczy wybrać ciemne pieczywo, by sporo zyskać. A jeśli stawiamy na jasne pieczywo, to starajmy się sięgać po te bułki i wypieki, które mogą się pochwalić dodatkiem zbóż lub ziaren słonecznika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *